Formål med utdanningen
Høyere yrkesfaglig utdanning; «Spesialpedagogisk arbeid i barnehage og skole», skal utdanne reflekterte fagarbeidere til å kunne gjennomføre spesialpedagogisk arbeid i samråd med pedagoger, spesialister, koordinatorer og foreldre på en etisk og pedagogisk forsvarlig, måte slik at barn og unge mottar et godt pedagogisk tilbud. Utdanningen er praktisk rettet og skal gi kompetanse til å gjennomføre spesialpedagogiske oppgaver, skape gode utviklingsforutsetninger, inkluderende prosesser, trivsel og medvirkning for barn med behov for tilpasset tilbud i barnehage og skole.
Målet med utdanningen er å sørge for gode oppvekstkår for barn og unge med behov for tilrettelegging i barnehage og skole, slik at barna møter tidlig innsats og inkluderende felleskap gjennom et godt pedagogisk tilbud i oppvekstsektoren. Samtidig vil utdanningen kunne åpne muligheter for fagarbeidernes karrierevei. Fagskoleutdanningen skal bidra til at fagarbeidere skal kunne søke stillinger som utfører av spesialpedagogisk hjelp, og at fagarbeideren kan få oppgaver tilknyttet inkluderende arbeid og prosesser i barnehagen og skole. Videre kan høyere fagskolegrad sammen med yrkesutdanning gi grunnlag for opptak til praktisk pedagogisk utdanning på enkelte høyskoler og universiteter med muligheter for videre studier på masternivå.
Opptakskrav
Opptakskrav er primært bestått videregående opplæring fra oppvekstfag, som barne- og ungdomsarbeiderfaget. Kandidater med helsefaglig bakgrunn, og som i sitt arbeid er i daglig kontakt med barn og ungdom kan bli vurdert for opptak.
Opptak basert på realkompetansevurdering er også mulig. Beskrevet i «Forskriften for høyere yrkesfaglig utdanning» ved Fagskolen Rogaland i Kapittel 2.
Organisering
Studiet er nettbasert. Det vil si at vi har samlinger ca. hver fjerde uke, som kan følges på skolen her i Stavanger eller følges via PC (direkte eller i ettertid). I tillegg er det nettbasert studentaktivitet som innleveringer, fagsamtaler og individuell veiledning. Alle emnene har avsluttende eksamen.
Emne 1: Grunnleggende psykologi og sosiologi innenfor det spesialpedagogiske feltet
Emne 2: Etisk grunnemne i oppvekstfagene
Emne 3: Arbeid i barns subjektive livsverden
Emne 4: Trygghet, tilknytning og psykososial utvikling
Emne 5: Livskvalitet, etiske tilnærminger og lek
Emne 6: Språk og kommunikasjon
Emne 7: Spesialpedagogikk i inkluderende prosesser, et praktisk perspektiv
Emne 8: Praktisk, metodisk spesialpedagogisk arbeid (praksis)
Emne 9: Hovedprosjekt
Studiet starter opp høsten 2025.
Med forbehold om endring og forutsatt akkreditering.
Praksis
Praksis er en obligatorisk del av studietiden og en viktig metode for å oppnå læreplanens målsettinger. Studentens praksis på 10 uker kan tas på ekstern praksisplass eller på egen arbeidsplass innen relevant fagområde.
Studieavgift
Studieavgift vil være på kr 2000,- per skoleår, av dette vil kr 190,- gå til medlemskap i ONF. Totalt kr 6000,- for hele studiet.
Utdanningen er godkjent for lån i lånekassen.
Studieplan
Kommer snart.
Påmelding
Du kan søke hvert år fra og med 1. februar til og med 15. april. Etter 15. april kan du fortsatt søke opptak på ledige studieplasser i Samordna opptak fra og med 31. mai kl. 09.00.
Husk å legg ved dokumentasjon på relevant fagbrev eller arbeidserfaring for å bli realkompetansevurdert. Arbeidserfaring må være bekreftelse, attest eller tjenestebevis og må inneholde stillingsstørrelse, stillingstittel, omfang og arbeidsoppgaver.
Søk i samordna opptak
Kontaktinformasjon
Avd. Helse- og oppvekstfag
Kontoret
Epost: HO-fagskole@skole.rogfk.no
Telefon: 51 92 53 00
Jorunn Løge
Avdelingsleder
E-post: jorunn.loge@skole.rogfk.no
Telefon: 926 89 377