Hva er en studentsamskipnad?
Fagskoler som omfattes av fagskoleloven, har rett til å være tilknyttet én studentsamskipnad. Departementet avgjør hvilken studentsamskipnad den enkelte fagskole skal være tilknyttet, og Fagskolen Rogaland er tilsluttet SiS. Studentsamskipnaden har som oppgave å ta seg av studentenes velferdsbehov ved det enkelte lærested. En studentsamskipnad skal tilby tjenester til studenter.
Styret i Fagskolen Rogaland besluttet i møte 5. juni 2025, etter innspill og prosess med studentråd å slutte seg til Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) fra og med høsten 2025. Se nærmere om SiS på https://minsis.no/no. Samtidig legger vi opp til et samarbeid med studentsamskipnaden i Haugesund, «Sammen», som gjør at studentene knyttet til studiested Haugesund kan benytte tjenester ved «sammen» - se https://sammen.no/no.
SiS sitt tjenestetilbud som er tilgjengelig for alle studenter omfatter:
· Kafé og spisesteder
· Studentboliger
· Helsetilbud
· Sosiale aktiviteter
· Mulighet for booking av areal på SiS studenthus
· Støtte til studentaktivitet via Velferdstinget
· SiS sportssenter
· Sis kafé har cateringvirksomhet som utdanningsinstitusjonen kan benytte.
Velferdstinget (VT) er det overordnede studentpolitiske organ for studentvelferdssaker. Studentene ved alle SiS sine tilslutningsskoler er representert i VT. VT velger student- representanter til SiS sitt styre. Velferdstinget fordeler velferdsmidler etter søknad og er høringsinstans i velferdssaker som behandles i styret i SiS.
SiS har også en tannlegeordning for studenter som ikke dekkes av den offentlige tannlegeordningen, les mer her: https://minsis.no/no/stotte/tannlegestotte.
Hvorfor slutter Fagskolen Rogaland seg til en studentsamskipnad?
Vi gjør dette først og fremst for å styrke studentenes velferd, og for å legge til rette for utvikling av både det faglig og sosiale miljøet for studentene. Det er viktig at saker som studentene selv tar initiativ til blir tatt opp og vurdert. Det har vi gjort i denne saken, og vi oppfordrer alle til å utforske de mulighetene dette gir, og ta dem i bruk.
SiS og Sammen sikrer flertallet av våre studenter. For nettstudenter vil vi vurdere omfang og behov for eventuelt ytterligere avtaler, men her må vi se hva som er mulig og ønskelig etter hvert som vi får erfaring med denne type studentarbeid. Se punkt under om fjernundervisning og samskipnader.
Meld St. 11 «Fagfolk for en ny tid»[1] vil også kartlegge behovet for velferdstilbud for studenter ved fleksible utdanningstilbud, og vi ønsker å være i forkant når dette skal vurderes nærmere.
Hva er konsekvensene?
Det betyr at alle studenter må betale semesteravgift til én samskipnad. Den er for tiden på kr 590,- per semester for studenter ved studiested Stavanger og studiested Haugesund, og det er ikke mulig å reservere seg mot semesteravgift. Det vil være noen forskjeller i hvilke tilbud som ytes.
Følgende personer skal betale semesteravgift, jf. Forskrift om studentsamskipnader §17:
a. En person som er tatt opp til studier ved en eller flere utdanningsinstitusjoner i Norge som til sammen er normert til 15 studiepoeng eller mer per semester.
b. enhver som melder seg opp til eksamen.
En person som er tatt opp til studier som til sammen er normert til mindre enn 15 studiepoeng per semester, kan velge å betale semesteravgift. Se også avsnitt om reservasjonsrett og unntak under!
En student kan ikke tilpliktes å betale semesteravgift til mer enn én studentsamskipnad for samme tidsrom.
Merk: Det er derfor svært viktig at semesteravgift er betalt i tide for å ha eksamensrett. Den som ikke betaler semesteravgiften, får ikke adgang til eksamen ved utdanningsinstitusjonen.
Studenter tilknyttet Fagskolen Rogaland skal i utgangspunktet være tilknyttet SiS via Fagskolen Rogaland.
Fjernundervisning og lokale samskipnader utenfor Rogaland
Studenter som følger undervisning som er organisert som fjernundervisning og som ikke er bosatt i nærheten av den utdanningsinstitusjon der de avlegger eksamen, kan jf. Forskrift om studentsamskipnader § 18 velge å betale semesteravgift til studentsamskipnad som har tilbud ved bostedet. Dette må fagskolen få informasjon om at er ønskelig fra den enkelte student, for ev. å kunne imøtekomme.
Fagskolen Rogaland kan bestemme at studenter ved et desentralisert studium skal betale semesteravgift til studentsamskipnaden som har tilbud ved undervisningsstedet. Et slikt vedtak forutsetter en avtale med studentsamskipnaden på undervisningsstedet. Fagskolen må få informasjon fra den enkelte student om at er ønskelig å inngå avtale med andre samskipnader, for ev. å kunne imøtekomme dette.
Er det reservasjonsrett eller unntak?
Det er ikke reservasjonsrett, men det finnes rom for noen unntak i bestemte sammenhenger. Fagskolen Rogaland oppfatter bestemmelsene i forskrift om studentsamskipnader § 17 slik at for industrifagskolen der studenter tas opp til studier normert til mindre enn 15. stp. samt ev. andre mindre utdanninger på mindre enn 15 stp., vil det være krav om semesteravgift kun i det semester studentene avlegger eksamen, og frivillig i det semester de ikke avlegger eksamen.
For mer informasjon
Fagskoleloven Lov om høyere yrkesfaglig utdanning (fagskoleloven)
Studentsamskipnadsloven https://lovdata.no
Forskrift om studentsamskipnader https://lovdata.no
SiS https://minsis.no/no
Sammen https://sammen.no/no
Fagfolk for en ny tid – med høyere yrkesfaglig utdanning: https://www.regjeringen.no
Satser for egenbetaling og studieavgift ved Fagskolen Rogaland
Vi håper alle vil benytte seg av tilbudene og bidra til å utvikle det sosiale studiemiljøet ved Fagskolen Rogaland gjennom studentsamskipnadene.
Med vennlig hilsen
Rektor Fagskolen Rogaland